راهنمای خرید ساز فلوت ریکوردر
تکرار و تمرین در نواختن ساز موسیقی، تواناییهای یک هنرجو را تقویت میکنند؛ اما اگر از آن دسته افرادی هستید که به دنبال یک ساز نسبتا ساده میگردید، که بتوانید با قیمت مناسب آن را تهیه کنید، ساز فلوت ریکوردر یکی از بهترین گزینهها برای شما به حساب میآید. از نظر بسیاری از افراد، ساز فلوت ریکوردر ساده و ابتدایی به نظر میرسد؛ در حالی که اینگونه نیست و در هر صورت، هنرجو باید زمان کافی برای تقویت مهارتهای خود صرف کند.
انواع سازهای فلوت ریکوردر در اندازههای مختلف ساخته میشوند، که بسته به اندازه آنها، نامهای سوپرانینو، سوپرانو، آلتو، تنور و باس را به هر یک نسبت میدهند. برای ساخت این نوع ساز، از موادی مانند رزین و چوب یا حتی پلاستیک استفاده میشود، که فلوت ریکوردرهای رزینی قیمت متوسطی دارند؛ اما اگر به دنبال صدایی ملایم و شیرین هستید، قطعا فلوت ریکوردر از جنس چوب، شما را محو خود خواهد کرد؛ البته که این کیفیت را باید کمی گرانتر به دست آورید! در این مقاله، توضیحات بیشتری درباره انواع فلوت ریکوردر میدهیم. همچنین، با بیان نکاتی درباره فرق فلوت و فلوت ریکوردر، به سوالات شما در این باره پاسخ خواهیم داد.
چرا ساز فلوت ریکوردر….؟
فلوت ریکوردر را میتوان سادهترینسازی دانست، که اغلب کودکان به نواختن آن علاقه نشان میدهند. با توجه به اینکه آموزش این ساز در سنین پایین شروع میشود، به همین دلیل اغلب افراد بر این باورند که نواختن ساز فلوت ریکوردر، بسیار ساده و ابتدایی است؛ در حالی که نواختن هر ساز موسیقی به شکل اصولی و صحیح، نیاز به تمرین و مهارت بالا دارد. در هر حال، اگر میخواهید یک ساز نسبتا ساده را آموزش دیده و از زدن آن لذت ببرید، میتوانید فلوت ریکوردر را انتخاب کنید. ۵ دلیل اصلی که چرا باید ساز فلوت ریکوردر را انتخاب کرد، به قرار زیر هستند:
- قیمت مناسب؛
- یادگیری نسبتا ساده؛
- پوشش طیف گستردهای از سبکهای موسیقی؛
- شباهت زیاد به فلوت و فلوت ایرلندی از نظر انگشت گذاری و تکنیک نواختن؛
- مناسب برای حضور در گروههای موسیقی و ارکسترها؛ زیرا این ساز صدای ظریف و شفافی دارد.
انواع فلوت ریکوردر کدامند؟
انواع فلوت ریکوردر از نظر جنس، در دو دسته رزینی و چوبی تقسیم بندی میشوند؛ البته نوع سنتی این ساز، چوبی بوده و به مرور زمان نوع رزینی آن نیز ساخته شده است. ممکن است ریکوردرهایی با ترکیب چوب و پلاستیک را هم در بازار ببینید!
فلوت ریکوردر رزینی
ساز فلوت ریکوردر رزینی قیمت مناسبی نسبت به نوع چوبی آن دارد. سازهای رزینی پرقدرت هستند و صدای قوی ایجاد میکنند. اگر از ریکوردرهای رزینی استفاده میکنید، نگرانی بابت نگهداری از آن نخواهید داشت؛ زیرا برای تمیز نگه داشتن این نوع ساز، تنها کافی است تا آن را با یک شوینده ملایم و خنثی بشویید. از طرفی جنس رزین، رطوبت به خود جذب نمیکند؛ بنابراین حفرههای ساز یعنی مسیر ورود هوا مسدود نشده و اختلالی در نواختن آن به وجود نمیآید. هر چند در صورت وجود کمی رطوبت، میتوانید به بالای ورودی ساز ضربه بزنید تا مشکل برطرف شود!
ریکوردرهای چوبی
در ساخت فلوت ریکوردر چوبی، اغلب از چوب رُز وود استفاده میشود. صدای ناشی از ریکوردرهای چوبی رزوود بسیار ملایم و گوش نواز است؛ اما اگر به دنبال یک ساز زیبا با جذابیت ظاهری هستید، قطعا فلوت ریکوردری که با چوب آبنوس ساخته میشود، نظر شما را جلب میکند. ریکوردر ساخته شده از چوب Kingswood، علاوه بر قدرت فراوان در حین نواختن، صدایی شیرین و ظریف ایجاد میکند.
سازهایی که در ساخت آنها از چوب افرا استفاده میشود، شفافیت صدای عالی دارند؛ به طوری که صدای این ساز، در همنوازی با سایر سازهای یک ارکستر موسیقی، به خوبی به گوش میرسد. در بین انواع ریکوردر، چوب Castelo نسبت به انواع فلوت ریکوردرهای دیگر، لحنی ظریف دارد تا لحنی قوی!
طراحی و ساخت انواع فلوت ریکوردرهای چوبی، به ظرافت، دقت و کیفیت بالاتری نیاز دارد؛ به همین دلیل، قیمت آنها نسبت به ریکوردرهای رزینی بیشتر است. به نظر میرسد ریکوردرهای چوبی برای نوازندگان ماهر این ساز، گزینه بهتری باشد.
انواع فلوت ریکوردر از نظر اندازه
جالب است بدانید که ساز فلوت ریکوردر، بر اساس اندازه نیز دستهبندی و نامگذاری میشود که عبارتند از:
- سوپرانینو؛
- دسکنت یا سوپرانو؛
- تربل یا آلتو؛
- تنور؛
- باس.
ساز فلوت ریکوردر سوپرانینو، کوچکترین سایز را دارد و ساز باس، با بزرگترین اندازه ساخته میشود؛ مابقی سازها ابعادی بین این دو نوع دارند.
تمامی فلوت ریکوردرها سه قسمت اصلی دارند که دهانه منقاری شکل، در همه آنها مشترک است. اما گونه سوپرانینو که کوچکترین اندازه را در بین انواع فلوت ریکوردرها دارد، تنها از دو بخش تشکیل میشود.
در موارد نادر ممکن است نام گریت باس و کنترا باس نیز به گوشتان بخورد، که این نوع سازها ابعاد بسیار بزرگی داشته و ممکن است از آنها تنها برای اجرای ارکسترهای بزرگ استفاده شود نه تکنوازی! نوازندگان ساز با ابعاد بزرگ، بهتر است از یک بند برای محافظت از ساز و نواختن راحتتر، استفاده کرده و آن را دور گردن خود بیندازند.
موارد تفاوت فلوت و فلوت ریکوردر
سازهای فلوت و فلوت ریکوردر هر دو به عنوان زیر مجموعهای از سازهای بادی شناخته میشوند؛ در نتیجه ساختار آنها شباهت زیادی به یکدیگر دارد. اما لازم است فرق فلوت و فلوت ریکوردر را بدانید تا بتوانید ساز مورد علاقه خود را بهتر انتخاب کنید.
- شکل ظاهری ساز؛ با اینکه هر دو شبیه به نی هستند، اما ریکوردرها قد کوتاهتری نسبت به فلوت دارند.
- دهانه ساز؛ اگر به دهانه یک فلوت و یک فلوت ریکوردر نگاه کنید، متوجه تفاوت آنها میشوید. زیرا دهانه فلوت ریکوردر به طور مشهودی ضخیمتر و قطورتر از دهانه فلوت است؛ همچنین، شکل دهانه در دو ساز با یکدیگر فرق دارند!
- سوراخهای انگشت گذاری؛ هر دو ساز بادی، برای نواختن نیاز به انگشت گذاری دارند. سوراخهای روی هر دو ساز، با فاصله مشخصی از یکدیگر قرار گرفتهاند، که حرکت انگشتها بر روی آنها، نوع نت را تعیین میکند. اما تفاوت اندازه سوراخها یکی از جنبههایی است که فرق فلوت و فلوت ریکوردر را نشان میدهد.
- بخشهای ساز؛ هر دو ساز فلوت و فلوت ریکوردر، از سه بخش اصلی دهانه، بدنه و لوله انتهایی ساخته میشوند؛ اما ممکن است از نظر تعداد اجزا، تفاوتهایی بین آنها وجود داشته باشد!
- نحوه دست گرفتن ساز؛ اگر به یک نوازنده فلوت ریکوردر نگاه کنید، متوجه میشوید برای نواختن این ساز، باید به طور مستقیم آن را نگه داشته و در آن دمید. اما ساز فلوت از پهنا نواخته میشود!
شاید بتوان مهمترین فرق فلوت و فلوت ریکوردر را در میزان دوام آنها دانست. در واقع، ساز فلوت ریکوردر اصل در بازار وجود ندارد؛ مگر به تعداد بسیار محدود! زیرا در اغلب موارد، این ساز از نمونههای اصلی موجود در موزههای موسیقی کپی برداری میشوند و اصل نیستند. بنابراین، فلوت ریکوردرها در بازههای زمانی مشخصی، کیفیت خود را از دست میدهند؛ این یعنی طول عمر مفید آنها نسبت به ساز فلوت کمتر است!
تکنیکهای نواختن فلوت ریکوردر چیست؟
در آموزش ساز فلوت ریکوردر، ۳ سیستم انگشت گذاری را میتوان به هنرجو آموزش داد که عبارتند از:
- آلمانی؛
- رنسانس؛
- باروک یا انگلیسی.
از بین این سه نوع سیستم، نحوه انگشت گذاری انگلیسی فراگیرتر است؛ به همین دلیل نیز امروزه در آموزش فلوت ریکوردر، اغلب از این روش استفاده میشود.
این نکته را در نظر داشته باشید که ساختار سوراخهای روی ریکوردر، مشخص میکند که شما از کدام سیستم انگشت گذاری باید استفاده کنید. این مساله، به اندازه سوراخهای چهارم و پنجم ساز مربوط است! به این معنا که اگر سوراخ پنجم از سوراخ چهارم کوچکتر باشد، باید با سیستم انگشت گذاری آلمانی آن را بنوازید؛ برای سازهایی که سوراخ پنجم بزرگتری نسبت به سوراخ چهارم دارند، لازم است از سیستم انگشت گذاری باروک یا انگلیسی استفاده کرد!
سطح دشواری دو سیستم انگشت گذاری آلمانی و انگلیسی، بیشتر برای حضور در کنسرت در نظر گرفته میشود. در واقع با اینکه سیستم انگشت گذاری آلمانی آموزش سادهتری دارد، اما سیستم باروک برای حضور در کنسرت بهتر است!
نکات خرید فلوت ریکوردر
هنگام خرید هر نوع ساز موسیقی، باید تحقیقات کافی را درباره انواع برندها و جنس ساز انجام دهید؛ اما از طریق مشورت با افراد متخصص و کارآزموده نیز میتوانید بهترین ساز را انتخاب نمایید. در حالت کلی، برای خرید ساز فلوت ریکوردر باید نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- به جنس ساز دقت کنید؛ معمولا افراد مبتدی جنسهای پلاستیکی یا رزینی را انتخاب کرده و پس از به دست آوردن مهارت کافی، از فلوت ریکوردر چوبی استفاده میکنند. فلوتهای چوبی نیز ممکن است دارای دهانه پلاستیکی باشند.
- وزن فلوت ریکوردر؛ فلوت ریکوردرهای بزرگ، سنگینترند و برای نواختنهای طولانی مدت مشکل ساز هستند. برای مثال، اگر قصد دارید ساز فلوت ریکوردر چوبی بخرید، وزن هر نوع چوب متفاوت خواهد بود، که باید این مساله را در نظر داشته باشید.
- اندازه فلوت ریکوردر؛ اندازه فلوت بر محدوده نتها تاثیرگذار است. پیش از تهیه ساز، بهتر است با مربی خود درباره اندازه مناسب آن صحبت کنید.
آموزش ساز فلوت ریکوردر در آموزشگاه موسیقی فرمات موزیک
با اینکه فلوت ریکوردر یک ساز نسبتا ساده به حساب میآید، اما در هر صورت حضور یک مربی کارآزموده، مجرب و صبور در کنار هنرجوی این ساز، ضروری است؛ اگر قصد دارید برای آموزش این ساز دوست داشتنی اقدام کنید، میتوانید به آموزشگاه موسیقی فرمات موزیک مراجعه کرده و با مربیان این آموزشگاه ملاقات حضوری داشته باشید. البته افراد متخصص حاضر در فرمات موزیک، به شما کمک میکنند تا متناسب با سلیقه و تواناییهای خود بهترین ساز فلوت ریکوردر را نیز خریداری نمایید.