مقالات

انواع کوک های گیتار

مرد نوازنده در حال تنظیم کوک های گیتار

گیتار شما زمانی صدای مطلوب خواهد داد، که به درستی کوک شده باشد؛ در غیر این صورت، حتی اگر نت‌ها را نیز به درستی اجرا کنید؛ صدای دل‌انگیزی نخواهید شنید. در این مقاله می‌خواهیم؛ انواع کوک های گیتار و در کنار آن ۶ کوک گیتار پرطرفدار را به شما معرفی کنیم، تا کوک های ساز گیتار را بشناسید و از نواختن این ابزار موسیقی، لذت ببرید.

روش‌های کوک کردن گیتار

برای اینکه گیتار را کوک کنید؛ باید گوشی یا به عبارتی پیچ‌هایی را که بر روی دسته آن وجود دارد؛ بچرخانید و این کار را تا زمانی ادامه دهید، که به کوک مدنظر خود برسید. هر پیچ به یک سیم متصل است، که برای پیچاندن آن، باید با نهایت دقت و با سرعت بسیار پایین، این کار را انجام دهید تا از پاره شدن سیم جلوگیری کنید.

کوک کردن گیتار، نیاز به شل و سفت کردن سیم‌های روی آن دارد. برای اینکه میزان سفتی و شلی هر سیم را مشخص کنید؛ باید ابتدا هر سیم را قبل از پیچاندن پیچ، به صورت جداگانه به صدا درآورید و به صدای آن گوش دهید؛ سپس با استفاده از روش‌های زیر اقدام به کوک کردن گیتار کنید:

  • نت نشان داده شده روی تیونر
  • نت نشان داده شده روی نرم افزار
  • تشخیص نت با گوش خودتان

این کار را باید تا زمانی ادامه دهید، که صدای درستی از هر سیم بشنوید و برای هر سیم، به تنهایی باید این روال را انجام دهید.

نحوه چرخاندن پیچ‌ها برای کوک گیتار

همان‌طور که گفته شد؛ برای داشتن انواع کوک های گیتار، باید سیم متصل به هر پیچ، شل و یا سفت شود. تشخیص اینکه کدام یک از کارها را باید انجام دهید و پیچ را به کدام سمت بپیچانید؛ در ادامه آورده شده است.

زمان سفت کردن پیچ کوک

سفت کردن پیچ کوک، در جهت پادساعتگرد اتفاق می‌افتد؛ در این صورت شما به سمت نت بالاتر حرکت خواهید کرد. در نتیجه، هر زمان نتی که شنیدید؛ از نت هدف شما پایین‌تر بود؛ باید پیچ مربوط به آن سیم را سفت کنید، تا به نت مقصد برسید. برای اینکه این مطلب برای شما روشن شود؛ مثالی می‌زنیم.

تصور کنید؛ در حال کوک کردن نت بر روی سیم سوم هستید و زمانی که آن را می‌نوازید؛ نت “فا” را می‌شنوید؛ اما می‌خواهید نت “سل” به صدا درآید. در این حالت، باید سیم سوم را به اندازه یک پرده، سفت‌تر کنید.

زمان شل کردن پیچ کوک

اگر بخواهید به سمت نت پایین‌تر حرکت کنید؛ باید سیم مربوط به آن را شل کنید. شل کردن سیم، با چرخاندن آن در جهت ساعتگرد یا به سمت راست اتفاق می‌افتد. در این حالت برای رسیدن به نت مقصد، باید پیچ مربوط به سیم را شل کنیم. این کار را زمانی انجام می‌دهیم، که نت هدف ما پایین‌تر از نت فعلی گیتار باشد.

برای روشن‌تر شدن موضوع به این مثال توجه کنید. تصور کنید؛ می‌خواهید نت “می” را از سیم اول بشنوید؛ اما نتی که از این سیم به گوش شما می‌رسد؛ نت “فا” است. در این حالت، سیم اول را باید به اندازه نیم پرده شل‌تر کنیم. نکته‌ای که در زمینه کوک های ساز گیتار وجود دارد؛ این است که باید بدانید؛ نتی که قرار است از هر سیم بشنوید؛ چقدر با نت فعلی شما فاصله دارد و به همان اندازه، سیم‌ها را شل و سفت کنید.

درخواست شرکت در کلاس

از یکی از راه‌های ارتباطی زیر می‌توانید با کارشناسان ما در تماس باشید:

تشخیص فواصل برای کوک گیتار

فواصل کوک های گیتار، به اندازه یک پرده و یا نیم پرده می‌باشد؛ اما برای کوک کردن گیتار، نیاز به تجربه بالایی دارید تا بدانید؛ دقیقا باید هر پیچ را چقدر بچرخانید. افرادی که به تازگی می‌خواهند؛ این کار را یاد بگیرند؛ باید از نرم‌افزار و یا دستگاه تیونر، برای این کار استفاده کنند.

برای استفاده از دستگاه و نرم‌افزار، ابتدا به نتی که به شما نمایش داده می‌شود؛ توجه کنید و سپس با سرعت پایین، شروع به سفت کردن و یا شل کردن سیم‌ها کنید و این کار را تا جایی انجام دهید، که به نت درست در هر سیم برسید. در این مرحله، نرم‌افزار یا دستگاهی که از آن استفاده می‌کنید؛ با پخش کردن یک صدای خاص و یا با نشان دادن یک رنگ متمایز، به شما نشان می‌دهد که سیم کوک شده است.

ویژگی‌های انواع کوک های گیتار

قبل از اینکه بخواهیم؛ راجع به ویژگی انواع کوک های گیتار صحبت کنیم؛ باید توضیح مختصری راجع به هریک بدهیم. گیتار دارای ۶ سیم است، که نازک‌ترین سیم آن در منتهی‌الیه سمت راست‌ قرار گرفته است و رفته‌رفته تا زمانی که به سیم ششم برسد؛ به ضخامت سیم‌ها افزوده می‌شود. نحوۀ نام‌گذاری سیم‌ها نیز، به ترتیب از راست به چپ عبارت است؛ از:

  • E
  • A
  • D
  • G
  • B
  • E

از طرفی انواع کوک های ساز گیتار، که در این وسیله موسیقایی وجود دارند؛ با نام‌های زیر شناخته می‌شوند:

  1. کوک Open G
  2. کوک Open E
  3. کوک Open D
  4. کوک Double Drop D
  5. کوک DADGAD
  6. کوک Open D

در شکل زیر، به بررسی ویژگی‌های سه مورد از کوک‌های گفته شده می‌پردازیم.

انواع کوکهای گیتار

۶ کوک گیتار پرطرفدار

برای اینکه نوازندگان بتوانند؛ به صداهای سنگین‌تری دسترسی داشته باشند؛ باید کوک سیم های گیتار را تغییر دهند. البته برای نواختن موسیقی‌های ایرانی، تغییر دادن کوک گیتار چندان متداول نیست و بیشتر برای نواختن سبک‌هایی از موسیقی، مانند «راک»، «هوی متال»، «متال» و در کل، قطعه‌های غربی، باید کوک های گیتار را تغییر داد. با وجود این، در این بخش به معرفی ۶ کوک پرطرفدار گیتار می‌پردازیم.

۱. کوک استاندارد

کوک استاندارد که با نام standard tuning نیز شناخته می‌شود؛ از پرکاربردترین و معروف‌ترین کوک‌های گیتار است. سیم‌های گیتار در این کوک از چپ به راست عبارتند از: E، A، D، G، B، E. معمولا زمانی که گیتار ساخته می‌شود؛ این نوع تنظیم، به عنوان اولین کوک بر روی آن اجرا می‌شود. علت محبوب بودن این نوع تیونینگ، هماهنگی در پیدا کردن اوکتاوها و یا نت‌های هم‌نام و الگوهای آکوردی است.

کوک-استاندارد-گیتار

۲. کوک می‌بمل

این کوک با نام E Flat Tuning نیز شناخته می‌شود و آن را می‌توان، دومین کوک محبوب دانست. گیتاریست‌هایی که در سبک راک موسیقی می‌نوازند؛ از این سبک استفاده می‌کنند. برای داشتن این کوک، باید ابتدا گیتار خود را مانند کوک استاندارد تیون کنید و سپس، تمامی سیم‌های آن را به اندازه ۱ فرت یا همان نیم‌پرده، پایین بیاورید. ترتیب سیم‌های گیتار در این نوع کوک، از شماره ۶ تا ۱ عبارت است از:

  1. #Eb/D
  2. #Ab/G
  3. #Db/C
  4. #Gb/F
  5. #Bb/A
  6. #Eb/D

در این شماره گذاری، علامت «/» در میان نت‌ها به این معنا است، که آن‌ها تفاوتی با یکدیگر ندارند و تنها، اسامی آن‌ها با یکدیگر متفاوت است؛ برای مثال، نت‌های “سل بمل” و “نت فادیز” هر دو یک صدا را تولید می‌کنند و نام آن‌ها نیز، نت‌های آنارمونیک است. ویژگی این نت‌ها این است، که دارای اسامی متفاوتی هستند؛ اما صدای یکسانی تولید می‌کنند.

کوک-می-بمل

۳. کوک رِ

این کوک که با نام D Tuning نیز شناخته می‌شود؛ مخصوص افرادی است، که به صداهای تاریک‌تر و سنگین‌تر علاقمند هستند. برای داشتن این نوع تیونینگ، ابتدا گیتار را به صورت استاندارد کوک کنید؛ سپس تمامی سیم‌های آن را به اندازه ۲ فرت یا همان یک پرده شل کنید. ترتیب سیم‌های این کوک، از شماره ۶ تا شماره ۱ به صورت زیر است:

  • D
  • G
  • C
  • F
  • A
  • D

تمامی قواعد مربوط به کوک استاندارد، در این کوک نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. این قواعد عبارت از «پیدا کردن نت‌های هم‌نام یا اکتاوها» و «الگوی آکوردها» هستند. برای مشخص‌تر شدن موضوع، به این مثال توجه کنید. در کوک استاندارد، فرت ۵ در سیم ۱، نت “لا” را به وجود می‌آورد؛ اما، همین فرت از همین سیم در کوک رِ، نت “سل” را به وجود می‌آورد.

۴. کوک دراپ دی

یکی دیگر از انواع کوک‌های گیتار، با نام Drop D شناخته می‌شود و نوازنده‌های گیتارهای الکتریک، معمولا از آن استفاده می‌کنند. برای داشتن این کوک، ابتدا گیتار را به صورت استاندارد کوک کنید؛ سپس باید سیم شماره ۶ را به اندازه ۲ فرت یا یک پرده پایین بیاورید، تا نت “رِ” را به وجود بیاورید. به بقیه سیم‌ها دست نزنید. نت‌هایی که در این کوک گیتار وجود دارند؛ به ترتیب عبارتند از:

  • D
  • A
  • D
  • G
  • B
  • E

۵. کوک آزاد

این کوک محبوب، با نام Open Tuning نیز شناخته می‌شود. نوازنده برای داشتن این کوک گیتار، باید کل سیم‌ها را بر اساس نت‌هایی، که در یک آکورد وجود دارد؛ کوک کند. آکوردهایی که می‌توانید؛ برای این کوک گیتار انتخاب کنید؛ عبارتند از:

  • سل ماژور
  • لامینور
  • سی ۷
  • دو دیز ماژور

در این حالت، زمانی که گیتار خود را بر روی یک آکورد، مانند سُل ماژور کوک کنید؛ با نواختن سیم‌های آزاد می‌توانید؛ آکورد سُل ماژور را بشنوید. این موضوع برای بقیه آکوردها نیز تعمیم داده می‌شود. از ویژگی‌های این کوک گیتار می‌توان، به موارد زیر اشاره کرد:

  • نوازنده‌های اسلاید گیتار از این کوک استفاده می‌کنند.
  • این کوک از سایر کوک های ساز گیتار پیشرفته‌تر است.
  • برای نواختن این کوک باید شناخت کاملی از آکوردها داشته باشید.
  • این کوک به افراد مبتدی توصیه نمی‌شود.

۶. کوک دابل دراپ دی

برای داشتن کوک دابل دراپ دی (Double Drop D)، ابتدا باید گیتار خود را، به صورت دراپ دی کوک کنید و سپس سیم اول با شماره یک را از نت E، به سمت نت D به سمت پایین بیاورید. بالاترین و پایین‌ترین سیم در این نوع کوک، نت‌های یکسانی دارد و از همین جهت مانند تیونینگ استاندارد است. A Complete Guide to Eb Tuning

کوک-دابل-دراپ-دی

سخن پایانی درباره انواع کوک های گیتار

آشنایی با انواع کوک های گیتار به شما کمک می‌کند؛ صداهای مختلفی را از این ابزار موسیقی بشنوید، که شنیدن آن‌ها تنها با کوک گیتار استاندارد دست یافتنی نیست. کوک کردن گیتار، شاید برای افرادی که به تازگی می‌خواهند؛ نواختن این ساز را یاد بگیرند؛ سخت باشد؛ اما با تمرین و ممارست قابل حصول است.

اگر زمان یادگیری برای شما اهمیت دارد و می‌خواهید در کوتاه‌ترین زمان ممکن، کوک های ساز گیتار را یاد بگیرید و به هدف خود برسید؛ شرکت در کلاس‌های اساتید موسیقی می‌تواند؛ کمک زیادی به شما بکند. آموزشگاه آنلاین موسیقی فرمات موزیک، با برگزاری دوره آموزش مقدماتی گیتار، به هنرجویان کمک می‌کند تا در کوتاه‌ترین زمان ممکن، انواع کوک های گیتار را بیاموزند و این ساز را بنوازند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *